چگونه بازارسازی کنیم؟
بازاریابی و بازارسازی دو مفهوم بزرگ در دنیای اقتصاد هستند که گاهی مترادف هم معنی می شوند ، اما در واقع معنی کاملا متفاوت از یکدیگر دارند.
بازارسازی چیست؟
بازارسازی در واقع فعالیتی است که با استفاده از انواع تکنیک های فروش و استراتژی باعث به دست آوردن بازار می شود، دقت کنید که بازارسازی برای فروش بیشتر انجام نمی شود بلکه از طریق آن می توانید محصول خود بهینه کنید.
مدل 4P برای بازارسازی وجود دارد:
- محصول خوب Product
- قیمت مناسب Price
- توزیع به موقع Place
- تبلیغ هوشمند Promation
این چهار عامل باید به گونه ای باشد که مورد قبل مشتری باشد.
بازارسازی از مراحل اولیه بازاریابی و بسیار مهم است . شما از طریق آن می توانید بازار مورد نیاز خود را بسازید و مشتریانی که مصرف کننده محصول شما هستند را پیدا کنید.
تکنیک های بازارسازی
- جذب مشتری
در فرایند بازاریابی تمرکز صاحبین کسب و کار بیشتر بر نگهداری مشتری است زیرا بازاریابی معتقد است که بیشتر سود شرکت ها از طریق مشتریان وفادار به دست می آید اما در بازارسازی به دنبال این هستیم که چگونه می توانیم مشتریان جدیدی برای محصولات خود به دست اوریم .
در بازار سازی ما مشتریان بالقوه ای را پیدا می کنیم که بخشی از آن ها تبدیل به مشتریان بالفعل و عده ای دیگر تبدیل به مشتریان ثابت می شوند.برای اینکار برای باید بدانید که محصول شما برای چه قشری از مردم مهم و ضروری است در غیر ایت صورت نمی توانید بازار مورد نیاز خود را به دست آورید
برای جذب مشتریان جدید می توانید از روش های زیر استفاده کنید:
1.برای تجربه اول مشتریان کد تخفیف دهید و به او پیشنهاد دهید با معرفی افرادی به شما می تواند تخفیف بیشتری دریافت کند .
2.فروشگاه خود را اینترنتی کنید.برای این کار ابتدا یک حساب کاری در شبکه های اجتماعی پر مخاطب بسازید و سپس موقعیت مکانی کسب و کار خود را ثبت کنید. اینگونه از سایر شهر ها نیز می توانید مشتری جذب کنید.ثبت شرکت ها و گوگل بسیار می تواند برای جذب مسافرینی تازه وارد شهر شما می شوند مفید باشد .
3.مراحل خرید را برای مشتری آسان کنید.برای مثال امکان خرید آنلاین را به فروشگاه خود اضافه کنید ،برای نیاز مشتری محتوا تولید کنید و محصولات مختلف را با هم مقایسه کنید.
4.از نظرات مشتریان استفاده کنید.با ارائه محصول خوب به مشتری از او بخواهید که نظرش را در شبکه های اجتماعی خود به اشتراک بگذارد ، اینگونه افراد بیشتری به کسب و کار شما جذب می شوند.
- حضور خود در شبکه های اجتماعی را فقط برای عکس از محصول نگذارید .شما نیاز دارید برای جذب مشتریان جدید ، بین خود و مشتریان ارتباط بر پایه اعتماد ایجاد کنید برای این کار می توانید محتواهای آموزشی مرتبط با محصولات خود تولید کنید .
2.تولید محصول جدید
در بازارسازی باید بازار های که قبلا در آن فعالیت نمی کردیم را پیدا کنیم ، بنابراین لازم است گاهی برای کسب این بخش از بازار به تولید محصولات جدید بزنید . به همین دلیل است که بسیاری از برند ها و تولید کننده ها از یک محصول شروع می کنند و زمانی که توانستند نفوذ و بازار مورد نظر خود را به دست آوردند ، در ادامه برای به دست آوردن سهام زیادی از بازار به تولید محصولات متنوع تر می پردازند . پس اگر به دنبال به دست آوردن مشتریان جدید هستید لازم است محصولات خود را توسعه دهید.
برای تولید محصول جدید باید ابتدا نیاز های مشتریان خود به خوبی شناسایی کنید زیرا شناخت نیاز ها ، فرصت ها و مشکلات باعث می شوند درک بهتری از نیاز های بازار داشته باشید.
برای شناخت دقیق مشتریان می توانید مقاله شناخت نیاز مشتری و شناخت نیاز بازار را مطالعه کنید.(به دو مقاله قبل لینک داده شود)
3.ایجاد فضای بیشتر
در بازارسازی قصد داریم که حضور خود را بازار بیشتر کنیم ، این به معنی است که مشتریان خود را باید افزایش دهیم و همزمان هم مشتریان ثابت خود را حفظ کنیم با توجه به این مسئله مهمترین ساز و کار بازارسازی افزایش فضای در بازار است.
- کشف تقاضای پنهان
باید در بازارسازی به نیازهایی توجه کنید که مشتریان از آن صحبت نمی کنند و یا حتی خود از این نیاز ها بی اطلاع هستند ، با کشف این نیازها می توانید محصول جدید را شناسایی کنید و در نهایت موجب افزایش مشتریان شما خواهد شد.با توجه به نیاز های پنهان مشتری می توانید توجه خیلی از مشتریان را به خود جلب کنید.
تقاضای پنهان وضعیتی است که افراد نیاز به محصول یا خدماتی را دارند که فعلا وجود ندارد . برای مثال تا قبل از وجود داشتن امکان پرداخت آنلاین یا کارت به کارت افراد باید صف های طولانی بانک را تحمل می کردند اما حالا با استفاده از نرم افزار های مختلف این امکان برطرف شده است ، این نرم افزار با توجه به نیاز های پنهان افراد به وجود آمده است.
وظیفه تبدیل تقاضای پنهان به تقاضای فعل موثر را بازاریابی پرورشی می گویند. بازاریاب باید فردی ماهر و خلاق در شناسایی اینگونه زمینه ها یا تقاضاهای پنهان بوده و بتواند با هماهنگی همه وظایف بازاریابی ، محصولات یا خدمات متناسب با نیاز های پنهان را پرورش دهد.
- جذب مشتریان رقبا
شما باید توجه کنید که مشتریانی که به سمت رقیب شما جذب می شوند چه نیاز هایی دارند تا بتوانید دایره مشتریان خود را در بازار گسترش دهید.
شما برای این کار نیاز دارید ابتدا رقیب را تحلیل کنید ، اما پیش از آن مهم است بدانید که رقیب شما کیست . برای مثال رقیب شرکت دیجی کالا ، باسلام ، دیوار و ترب است و دلیلی ندارد دیجی کالا آمازون را رقیب خود بداند، در نظر داشته باشید حتما خود را با کسب و کارهایی هم سطح و یک یا دو درجه بالا یا پایین تر مقایسه کنید.
برای پیدا کردن رقبای خود باید مرحله سختی را در پیش ندارید به گوگل اعتماد کنیدو با سرچ در آن رقبای خود را پیدا کنید . برای اینکار کافی است نام محصول / خدماتی که ارائه می دهید را در سرچ کنید یا هم می توانید با بازید نمایشگاه های تخصصی حرفه خود در رابطه با رقبا تحقیق کنید.
برای شناسایی دقیق رقبا می توانید از فعالیت های زیر استفاده کنید:
- خدمات خود را در گوگل جست و جو کنید تا فروشندگان شناسایی شوند.
- نشریات یا سایت های تخصصی محصول خود را جستجو کنید و بررسی کنید از چه شرکتهایی تبلیغات می گیرند.
- از مشتریان در رابطه با رقبا سوال کنیم.
در مرحله بعد باید به صورت تخصصی بررسی کنید که چرا کسب و کار ها از آن خرید می کنند و در کدام قسمت بازار هدف شما سیتره دارند.
سوال هایی که باید از خود برای تحلیل رقیب بپرسید :
- مراحل فروش آنها به چه صورت است ؟
- استراتژی فروش خود را چگونه طراحی کرده اند؟
- چند کانال های ارتباطی و فروش دارند؟
- چه نیازی از مشتری بر طرف می کنند ؟
- چه خدمات پس از فروشی برای مشتری قائل شده اند؟
- سالیانه چهقدر فروش دارند و با توجه به تحلیل شما چه هدف فروشی در آینده برای خود در نظر گرفته اند؟
- شرکای کلیدی شان چه کسانی هستند؟
گزارش های سالیانه شرکت های سهامی عام به طور آنلاین در اختیار مخاطبان است و شما به راحتی امکان بررسی و تحلیل شرکت های رقیب خود را دارید .
پرسیدن سوالات از مخاطب و بازخورد از ایشان به شما کمک می کند تا بدانید مشتری هدف شما دقیقا به دنبال چه چیزی است. دریافت پاسخ های صادقانه دلایل از دست دادن مشتری را دریابید و یا توجه به آنها مشتری را از میدان خارج کنید.
عواملی مانند قیمت گذاری یکی از نقاط تمایز شما با رقیب است که خیلی می تواند در جذب مشتری جدید تاثیرگذار باشد.باید توجه داشته باشید زمانی می توانید افزایش قیمت را نسبت به بقیه رقبا روی محصول خود اعمال کنید که کسب و کار شما ویژگی منحصر به فرد یا مزیت رقابتی برای محصولات اعمال کرده باشد.
در بروزرسانی بعدی این مقاله در مورد : روش های بازاریابی صحبت خواهیم کرد
تفاوت بازاریابی و بازارسازی
کلام آخر : برای رشد کسب وکار بازاریابی و بازارسازی دو مورد از عواملی هستند که نقش بسیار موثری در فروش کالا / خدمات دارد . سازمان برای افزایش فروش خود استراتژی های بازاریابی طراحی می کنند و یکی از ابعاد مهم بازاریابی بازارسازی ست . برای اعمال بازارسازی باید به تکنیک هایی که در مقاله گفته شد را اعمال کنید.بازارسازی به شما کمک می کند تا به جای تمرکز بر مشتریان ثابت ، به جذب مشتریان جدید تمرکز می کنیم .
بازارسازی در هر زمانی از سازمان مهم و کاربردی است ، فرقی ندرد شما تازه وارد بازار و تجارت شده اید یا خبره کسب و کار است ، موسسه آموزش عالی آزاد امین برای کمک به شما دوره رایگان مدیریت تخصصی کسب و کار +کتاب جهش در کسب و کار و افزایش ده برابری درامد را در اختیاز شما گذاشته است تا به طور تخصصی بازارسازی ، شناخت بازار و مشتری و تحلیل رقبا را آموزش ببینید . برای اطلاعات بیشتر کافی است روی لینک زیر کلیک کنید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با دوره های تخصصی MBA و DBA کافیست فرم زیر را کامل کنید.