اگر اهل غذاهای بیرون از منزل باشید،احتمالا مرغ سوخاری کنتاکی را امتحان کردهاید. اما این غذای خوشمزه و پرطرفدار، داستان بسیار جالبی دارد. در سال ۱۹۳۰، هارلند ساندرز دستورالعمل پخت این غذا را ابداع و رستورانی با همین نام تأسیس کرد.
و به طوری که امروزه رستورانهای زنجیرهای کی اف سی در سراسر جهان، حدودا هزاران شعبه دارند و غذای اصلی آنها مرغ سوخاری کنتاکی است. اگر میخواهید با داستان زندگی پر فراز و نشیب و راز موفقیت کلنل ساندرز آشنا شوید، این مقاله را از دست ندهید.
به روزرسانی:1398/03/07
فهرست مطالب مقاله
Toggleساندرز: از آشپزی در ۷ سالگی تا مشغول به کار شدن در پمپ بنزین
هارلند ساندرز در سال ۱۸۹۰ به دنیا آمد. او درسن شش سالگی پدرش را از دست داد و به دلیل اینکه مادرش تمام روز کار میکرد، مجبور شد خودش از برادر و خواهر کوچکترش مراقبت کند. یکی از وظایف ساندرز، غذا دادن به خواهر و برادرش بود و به همین دلیل، در ۷ سالگی توانست بهخوبی یک آشپز، غذا درست کند.
هنگامی که ساندرز ۱۲ساله بود، مادرش ازدواج کرد و از آنجا که این ناپدری جدید علاقهای به پسرها نداشت، ساندرز را دور از خانه به کار در یک مزرعه وادار داشت و برادرش را به خانهی عمهشان فرستاد تا با آنها زندگی کند. ساندرز به زودی متوجه شد که برای بهتر زندگی کردن باید تمام روز را کار کند، بنابراین به ناچار مدرسه را رها کرد. به این ترتیب، نیمهی اول زندگی ساندرز به انجام کارهای عجیب و غریب مانند کار در پمپ بنزین، فروشندگی و پر کردن مخزن سوخت قطارها سپری شد و مدتی هم کارمند ادارهی بیمه بود.
اولین قدم های موفقیت
در سال ۱۹۳۰، ساندرز موفق شد در یکی از غرفههای فروشگاه کنار پمپبنزینی که در آن کار میکرد، یک غذاخوری کوچک راهاندازی کند. او در آنجا برای مسافران غذا سرو میکرد و از آنجا که کیفیت غذاهایش مورد پسند مسافران بود،خیلی سریع به محبوبیت دست یافت. پس از مدتی، ساندرز جایگاه پمپبنزین را نیز خریداری کرد و در آنجا یک رستوران کامل و بزرگ ساخت.
ابتکار جادویی مرغ سوخاری
در سال ۱۹۳۹، ساندرز متوجه شد سوخاری کردن مرغ به همراه ۱۱ گیاه و ادویهای که در برای پختن بهکار میبرد، در دستگاههای بخارپز آن زمان (که با دستگاه های نوع امروزی تفاوت دارد) دقیقا همان غذایی است که اوهمیشه به دنبال آن بوده است. این اولین پیشرفت واقعی ساندرز از زمان افتتاح رستورانش بود.
در طول یک دهه، رستوران ساندرز و مرغ سوخاری ابداعی از او، از محبوبیت بیاندازه و طرفداران خاصی برخوردار شد. به طوریکه در سال ۱۹۵۰، فرماندار ایالت کنتاکی به او مقام کلنل را اعطا کرد. نمادی که امروزه بر سر در رستورانهای کی اف سی دیده میشود، کلنل ساندرز را نشان میدهد که کت و شلوار سفید و کراوات مخصوص کلنلهای ایالت کنتاکی را به تن دارد. از آن پس، او همیشه با همین لباسها در دید عموم ظاهر میشد.
شکست غیر قابل پیش بینی برای ساندرز
در سال ۱۹۵۲، ساندرز قراردادی را با یکی از دوستانش که مالک رستوران بود( پیت هرمن) امضا کرد که به موجب آن ساندرز دستورالعمل مرغ سوخاری را به هرمن میداد و در مقابل هرمن باید از هر مرغ سوخاری، ۴ سنت به ساندرز میپرداخت. پس از آن، ساندرز مشابه همین قرارداد را با چند رستوران محلی دیگر نیز بست. همه چیز به طورعالی پیش میرفت تا اینکه یک اتفاق غیرمنتظره سبب شد ساندرز با شکست مواجه شود.
در سال ۱۹۵۶، عبور یک بزرگراه بین ایالتی از محل املاک ساندرز او را مجبور کرد رستوران خود را بفروشد. در راه موفقیت ساندرز، این اتفاق برای او ضرر زیادی داشت. در این زمان او فقط یک مستمری بازنشستگی داشت که مبلغ آن ۱۰۵ دلار بیشتر نبود. بنابراین ساندرز متوجه شد که خبری از استراحت و تفریح دوران بازنشستگی نیست و باید برای امرارمعاش خود تلاش کند و راه موفقیت را پیدا کند.
اما ساندرز، همچنان یک برگ برنده داشت و آن دستورالعمل مرغ سوخاری بود! بنابراین با همسرش، با یک اتومبیل در جاده به راه افتادند. یک زودپز، آرد و مخلوطی از ادویه ها و گیاهان مخصوص مرغ سوخاری تنها دارایی آنها بود. ساندرز در راه به هر رستورانی که برخورد میکرد، پیشنهاد میکرد طعم و مزهی مرغ سوخاری او را بچشند و اگر صاحب رستوران از آن خوشش آمد، با هم قرارداد ببندند.
ساندرز مجبور به واگذاری کی اف سی میشود
تا سال ۱۹۶۳، ساندرز تمام درخواستها برای حق امتیاز شعبه را بدون نیاز به اقدامات رسمی انجام میداد و بیش از ۶۰۰ رستوران در سراسر ایالات متحده و کانادا داشت که مرغ سوخاری کنتاکی میفروختند. در اکتبر همان سال، ساندرز با جان براون آشنا شد که بهشدت به کی اف سی علاقه داشت. اما از آنجا که جان براون پول کافی برای خرید کی اف سی را نداشت، از طریق یک سرمایهگذار به نام جک سی. میسی که قصد داشت حق امتیاز نمایندگی این شرکت را خریداری کند اقدام کرد.
ساندرز ابتدا به این کار راضی نبود، اما پس از چند هفته سرانجام در ژانویهی ۱۹۶۵ راضی شد در ازای ۲ میلیون دلار (معادل ۱۵ میلیون دلار در سال ۲۰۱۵) این معامله را قبول کند. در مارس ۱۹۶۶ قرارداد بسته شد و ساندرز کی اف سی را به براون و میسی فروخت. بنابر قرارداد، به ساندرز به عنوان عضو هیئتمدیره، مادامالعمر ۴۵۰۰۰ دلار (بعدها به ۷۵۰۰۰ دلار افزایش یافت) حقوق ماهیانه پرداخت میشد و علاوه بر آن امتیاز انحصاری کی اف سی در کانادا را نیز به او دادند. همچنین ساندرز بهعنوان نمایندهی رسمی برند کی اف سی انتخاب شد.
تلاش برای رشد حداکثر شرکت
ساندرز در شرایط پیش آمده خوشحال نبود، اما تصمیم گرفته بود حالا که ۷۵ سال دارد تمام تلاشش را بکند تا شرکت بیشتر از ظرفیتی که دارد رشد کند.
ساندرز هرگز به ثروتمند شدن فکر نمیکرد؛ راه موفقیت و هدفش این بود دستورالعمل مرغ سوخاری در همهجا شناختهشده و معروف باشد. به همین دلیل او همیشه از شرکت کی اف سی به دلیل اینکه برای سود بیشتر شرکت، کیفیت غذا را پایین آورده است گلایه داشت. مدیرعامل کی اف سی میگوید: «کلنل ساندرز به استعداد هنری بیشتر از پول و منفعت اهمیت میداد. او معتقد بود کسی که پول کمی درمیآورد ولی غذای با کیفیتتری به مردم ارائه میدهد با ارزش تر از کسی است که از غذاهای بیکیفیت سود سرشاری به دست میآورد.»
ادامه دارد…
مشاهده مقالات بیشتر